Gå till innehåll
eFyss logotype

Introduktion till eFYSS

4. Riskbedömning

Generellt sett är vinsterna med fysisk aktivitet är större än riskerna. Även om den absoluta risken är extremt låg finns det en viss risk för kardiovaskulära komplikationer vid fysisk ansträngning. I samband med rådgivning om fysisk aktivitet är det därför viktigt att identifiera faktorer som påverkar denna risk. Exempel på riskfaktorer är:

  • Förekomst av hjärt-kärlsjukdom eller tecken på sådan sjukdom.
  • Förekomst av annan sjukdom med förhöjd risk för kardiovaskulär sjukdom som till exempel diabetes, kronisk njursjukdom, depression och kroniska inflammatoriska sjukdomar.
  • Att som ”otränad” utföra träningspass på hög intensitet utan progression till den höga intensiteten.
  • Markant förhöjda värden av blodtryck eller blodfetter och/eller samtidig förekomst av ett flertal kardiovaskulära riskfaktorer.

Den som ger råd om fysisk aktivitet bör basera dessa på en individuell riskbedömning innan behandlingen med fysisk aktivitet inleds. Detta inkluderar även beaktande av eventuella kontraindikationer. Den som ger råd om fysisk aktivitet har även ansvar för att avgöra om en medicinsk bedömning bör göras innan behandlingen med fysisk aktivitet påbörjas. Vid misstanke om obehandlad eller inte optimalt behandlad hjärt-kärlsjukdom bör läkare med lämplig kompetens konsulteras.

Se FYSS- kapitel Riskbedömning vid fysisk aktivitet. Pdf, 136.7 kB.

 

Sidinformation

Publicerad: 
2023-08-03
Senast uppdaterad: 
2023-08-10